A healthy mind is a joy 4-ever

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 16:18

Ik denk dat iedereen dit wel herkent; je doet 's ochtends je luiken open en het eerste wat er gebeurt is dat je hoofd op volle toeren tegen je begint te ratelen (shit weer niet goed geslapen, pfff ik zal wel moe zijn nu, hoe moet dat nu met die belangrijke meeting, neeeee het regent ook nog, de kinderen zijn nog niet wakker, nu gaan ze zeker te laat komen, is er nog wel ontbijt, ik heb eigenlijk geen tijd voor boodschappen en zo kan ik nog wel even door gaan). Het is heel makkelijk om hier (de hele dag) in mee te gaan, geloof me dat doe ik ook nog steeds als ik er even niet scherp op ben. Hieronder geef ik je een aantal tips om dat patroon te doorbreken.

 

5 tips om de dag in harmonie op te starten:

 

1. Ademhalingsoefeningen

Er zijn legio verschillende ademhalingsoefeningen en ik raad je aan hiermee te experimenteren om zodoende te ondervinden wat het beste bij je past. 

Een simpele oefening is de hartademhaling. Ik voer deze als volgt uit;

Leg een hand op je hartstreek en focus je op dat gebied. Adem vervolgens 5 tellen in en 5 tellen uit. Wanneer je inademt stel je dan voor dat je door je hart inademt en ook weer door je hart uitademt. Probeer alleen je ademhaling wel laag te houden (in je buik). Probeer deze oefening zo'n 5 minuten vol te houden, langer mag altijd natuurlijk.

 

Zelf start ik de dag altijd met de ademhalingsoefening van Wim Hof, beter bekend als "The Iceman". 

Als je deze methode regelmatig beoefent zorgt het er o.a. voor dat je stresslevels dalen, je meer energie en focus hebt en voor een verbetering van je immuunsysteem.

Bekijk hieronder een begeleide ademhalingsoefening van Wim Hof voor beginners.

2. Dankbaarheid & affirmaties

Het blijkt dat 80% van wat wij gedurende de dag denken negatief getint is. Dat maakt het in mijn ogen des te belangrijker om iets met dankbaarheid en affirmaties te doen. Als je dat doet wanneer je wakker wordt, zet je meteen een goede vibe voor de dag neer.

In het begin kan het even onwennig voelen als je met dankbaarheid start, maar daar moet je gewoon even overheen stappen. Wat je met dankbaarheid kunt doen spreekt voor zich denk ik. Voor affirmaties moet je echt even gaan zitten om te kijken wat met jou resoneert (vermijd hierbij woorden waaruit blijkt wat je NIET wilt).

Voorbeelden van affirmaties; ik ben goed zoals ik ben, ik ben gefocused op mijn doel, mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid is in balans, ik leef vanuit mijn hart en intuïtie, geld stroomt via alle mogelijke kanalen mijn leven binnen etc

Deze positieve affirmaties spreek je in de ochtend uit, of wanneer je niet alleen bent zeg je ze lekker in jezelf.

 

3. Meditatie

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze geen tijd hebben om te mediteren, maar eigenlijk is dat een slecht excuus (ik kan het weten, aangezien ik het jaren heb gebruikt ;-)). Wanneer je start met slechts 5 minuten per dag brengt je dat al zoveel. Je zult merken dat je dan vanzelf nog eens een keer 5 minuten doet. En na een tijdje kies je een keer voor een langere meditatie omdat je merkt dat het je zoveel rust brengt.

Deze begeleide meditatie op youtube is mijn favoriet. Hij is wel in het Engels maar zorgt voor totale ontspanning. Het fijne is dat je ook een intentie kunt meegeven en hij duurt maar 20 minuten.

Met de (gratis) app Meditation Moments van Michael Pilarczyck maak je het jezelf helemaal makkelijk. Je treft daar verschillende meditaties aan, al vanaf 5 minuten, in een super handig overzicht (zie hieronder).

4. Yoga oefeningen

Yoga is natuurlijk een perfecte manier om je dag mee te beginnen. Lekker je lijf stretchen en doordat je gefocused bent op de houdingen en ademhaling, let je automatisch minder op dat gebabbel in je hoofd. 

De zonnegroet is de bekendste yoga serie in Hatha yoga en is van oorsprong een ochtendritueel waarbij men een groet brengt aan de opkomende zon. Maar je hoeft uiteraard niet perse voor dag en dauw je bedje uit om profijt van deze oefening te hebben. De zonnegroet zorgt ervoor dat je ruggegraat lekker wordt opgewarmd en dat de energie gaat stromen. Hieronder een video  waarin de zonnegroet stap voor stap wordt uitgelegd. Heerlijk om je dag mee te beginnen, I love it!!

5. Dagboekje

Een andere goede manier om je hoofd tot bedaren te brengen is schrijven. Onderstaand boekje (Vertellis Chapters) is een perfecte tool om je meer op het positieve te richten en bewuster te leven. Het boekje is geschikt om zowel in de ochtend als in de avond in te schrijven.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.