Yoga Nidra by HealthySiem

~ Kom in een diepe ontspanning met een geleide meditatie, zonder inspannende oefeningen ~

Je had je nog zo voorgenomen om het deze week eens rustig(er) aan te doen, maar is bij jou de realiteit ook altijd anders? Is het iedere dag weer rennen en vliegen en druk druk druk? Heb je het gevoel geleefd te worden in plaats van dat je zelf controle over je eigen leven hebt? Heb je net als zovelen in deze ratrace last van de volgende klachten;

 

  • Slecht slapen
  • Niet uitgerust wakker worden
  • Gejaagd en onrustig voelen
  • Veel stress ervaren 

 

Dan is Yoga Nidra precies wat jij nodig hebt. Yoga Nidra is een wetenschapelijk bewezen, effectieve geleide meditatie die je in een toestand tussen slapen en waken brengt. Deze practice helpt jou op een heel diep niveau te ontspannen waardoor het lichaam kan herstellen en helen, zonder dat je een intense workout hoeft te doen.

Yoga Nidra wint steeds meer aan populariteit en dat is niet zo gek gezien de positieve effecten die deze manier van diepe ontspanning met zich meebrengt. Ik beoefen Yoga Nidra  inmiddels al enige tijd en bij mij is het niet meer weg te denken uit mijn leven. 

 

Wat is Yoga Nidra

Wanneer je een Yoga Nidra sessie ondergaat bevindt je bewustzijn zich tussen waken en slapen en lijk je ook te slapen, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn. In Yoga Nidra wordt de ontspanningstoestand bereikt door je naar binnen te keren, weg van de uiterlijke ervaringen.  In deze staat worden ook je ervaringen en fragmenten van je herinneringen verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam neemt af en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een helende werking op lichaam en geest.

 

Hoe ziet een Yoga Nidra les er uit

We zullen de les starten met een aantal lichte gewrichtsoefeningen die zittend en liggend uitgevoerd worden. Vervolgens gaan we liggen in de zogenoemde savasana en brengen we ons gewaarzijn naar binnen. Het hele lichaam mag nu volledig ontspannen en het is de bedoeling dat er tijdens de Yoga Nidra geen fysieke beweging meer plaatsvindt. Nu spreken we (in jezelf) een sankalpa (besluit/intentie) uit wat als een zaadje is wat je diep in je geest plant. Een voorbeeld van een sankalpa is "ik volg mijn intuitie" of "ik ervaar diepe rust" of "ik zorg goed voor mezelf".

Dan volgt de rondgang van het bewustzijn (vergelijkbaar met een bodyscan), ik leid je door de verschillende delen van je lichaam heen door ze te benoemen. Jij mag ze dan in jezelf nazeggen en je brengt je bewustzijn er naar toe.  Na de lichaamsrotatie zullen we de ademhaling volgen; er zijn hier verschillende oefeningen voor te gebruiken. Vervolgens doen we een visualisatie waarbij ik je vraag om bepaalde beelden voor te stellen, dit helpt je om onverwerkte indrukken los te laten en te verwerken. We eindigen de sessie met een herhaling van het sankalpa.

 

"Yoga Nidra is the yoga of aware sleep. In this lies the secret of self healing. Yoga Nidra is a pratyahara technique in which the distractions of the mind are contained and the mind is relaxed"

~ Swami Satyananda Saraswati ~ 

 

Praktische informatie 12/7 laatste les voor de vakantie
Lesdag Vrijdag
Lestijd 10:30 - 11:45 uur
Locatie SiSu Centrum
Meerwedesingel 48, Barendrecht
Navigatie Stel je navigatie in op Elzenwede; parkeren kan ook in deze straat
Prijs 10-rittenkaart € 110,-- (reserveren per les vereist)
Prijs maandabonnement € 45,-- (les kan ingehaald worden bij collega yoga docent)
Prijs losse les € 13,--Afzeggen tot uiterlijk 24 uur voor aanvang van de les via whatsapp of email.